بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
الحمدلله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه أجمعين
أما بعد..
فاني سنبدأ سلسلة طلبات من الأستاذ المحترم الكبير احسان صديق ترجمة هذا النص و الذي يتحدث عن الشيخ عبده عبد الراضي من القراء الكبار المنسيين و الذي أعده من العشرة الكبار في دولة التلاوة..
حبيبي احسان تفضل و معك كل الوقت..
Mevlene Abduh Abdurrazi'nin okuyuşu çok canlı bir okuyuş, çok ruhlu okumuş...Medrese kendisi... Mevlene eş-Şeyh Fethi Melici bize dedi ki: "Mustafa İsmail buyurmuş ki: Biz üç medreseyiz, medresenin başı da Abduh Abdurazi'dir."
Fethi Melici, Abdurazi'nin lakabı "kurancı" diyor. O bol kıraatları icra ediyor...Hani Abdussamet'te veya Sıddık Minşevi'de şunu da yapsa şu nağmeyi de yapsa diyoruz, yakar bizi çünkü, ses güzelliği ile yorumluyoruz; bu mevlene Abdurrazi'de hepsi mevcut özellikle değinmek isterim ki kararlara iyi çakıyor, kararları bu kadar sağlam boş olmayan bir kari daha duymadim...Karar derken ayetlerin sonunu iyi bağlıyor. İstifade edilmemesi bir kari için büyük eksikliktir. Özellikle Ahzab ve Kamer suresi kafidir. Okumak icin çaba göstermiyor melekleşmiş, nağme yapayım diye de uğraşmıyor adeta cumhuru geçmiş, aşmış Yaradana ağıdını yakıyor... İnanın bağrı yanık bir kari…
Dün Abdu Abdurazi'nin köylüleriyle görüştüm, hazretten bir kaç anektod dile getirdiler, rivayetler aynen söylendi: Mustafa İsmail'i Suhac'a çağırıyorlar bir Kur'an gecesine...Haflede Abdu Abdurrazi hazretleri ve Şeyhimiz Mustafa İsmail bulunuyor...Taraftar Abdurrazi taraftarı, çılgın bir taraftar...Kürsüye Abdurrazi çıkmış okumaya başlamış...Sizce nasıl okumuştur? Yanında Mustafa İsmail de var...O ki yukarlarda dolaşan, cevap, cevabul cevap yapan Abdurrazi altlarda dolaşıyor...Baygın baygın okuyor...Mustafa İsmail yanındakilere demiş: "Bu Abdurrazi mi?" "Evet" demişler...Biliyor Abdurrazi olduğunu ama "bu neden böyle okuyor?" demiş...Cemaaat:"bilmiyoruz" demiş...Mustafa İsmail ayağa kalkmış, Abdurrazi'nin yanına yaklaşmış, "ammuşşeyh" demiş, "sen Abdurrazi'sin, cemaati uçuran tiz okuyup cemaati uçuransın, neden hep böyle karar yapıyorsun, oku" demiş, "seni dinlemek istiyorum, dağıt ortalığı, okumazsan ben kalkıp giderim" demiş...Abdurrazi demiş ki: "valla sen, bizim buralarda misafirsin, ben şimdi okursam cemaat ayaklanırsa derler ki buraya Mustafa İsmail geldi, Abdurrazi Mustafa İsmail'i sildi derler". Bakın edebe, cemaatin coşmasını Mustafa İsmail'in okuyuşuna bırakıyor, "ben dağıtayım" demiyor...
وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته